Brood
Cakes, koekjes en gebak

20 personen


55 min


 

Kardemom broodjes Toegevoegd door: KENWOOD

 
 

 

Voor de broodjes

  • 300 ml melk
  • 1 theelepel kardemom zaden
  • 2.5 theelepels instant gedroogde gist (1 zakje)
  • 130 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 150g zachte, ongezouten boter
  • 1 theelepel fijn gemalen zout
  • 720g T55 bloem (plus nog wat extra)

Voor de vulling

  • 90g kristalsuiker
  • 200g ongezouten (zachte) boter
  • 1 eetlepel gemalen kaneel

Voor glazuur in de oven

  • 1 ei, opgeklopt met 2 eetlepels water

Voor het glazuur

  • 4 eetlepels honing
  • 4 eetlepels kokend water
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 1/2 theelepel kardemom zaden

___

  • Begin met het fijnmalen van de kardemom zaden in het multimolen accessoire van uw Chef XL Elite keukenrobot. U kan eventueel ook een stamper/vijzel gebruiken.
  • Voeg de gemalen kaneel en melk toe aan een kleine pan en warm op rond 45°C.
  • Terwijl dit aan het opwarmen is, bevestigt u alvast de deeghaak op uw machine. Voeg de boter, suiker, gist, zout en ei toe aan de mengkom en meng kort.
  • Voeg de warme melk met kaneel toe aan de mengkom en meng rustig samen. Voeg dan de bloem toe en meng rustig samen. Verhoog de snelheid en kneed ongeveer 8 minuten, totdat je een zacht deeg krijgt dat een beetje kleverig is. Voeg eventueel een beetje meer bloem toe als u denkt dat dit nodig is. Let wel op dat u niet te veel bloem toevoegt, want dan zullen de broodjes te droog worden.
  • Verwijder nadien het deeg uit de mengkom en zet apart om te laten rijzen in een propere en bebloemde kom, bedenkt met een vochtige keukenhanddoek of vershoudfolie.   Idealiter laat je dit 1.5 – 2 uur rusten op een warme plaats, tot het ongeveer verdubbeld is in grootte.
  • Terwijl het deeg aan het rijzen is, kan u alvast beginnen met het maken van de vulling. Voeg de boter, suiker en kaneel toe aan de mengkom en meng met de K-klopper, tot u een zacht en smeuïg beslag hebt.
  • Wanneer het deeg klaar is, leg je het op een werkblad met bloem. Klop de lucht uit het deeg. Deel het deeg in twee en rol het eerste deel in een rechthoekige vorm, een beetje groter dan een A4 papier. Smeer de helft van de botervulling over deze rechthoek. Opgelet, de vulling kan een beetje plakkerig zijn en het deeg nogal elastisch.
  • Vouw de rechthoek in derden. Rol deze nieuwe vorm dan opnieuw even uit tot het ongeveer 15 cm diep en 30 cm breed is.
  • Gebruik een scherp mes om het deeg in reepjes van ongeveer 2.5 cm breed te snijden. Snij nadien deze reepjes nog doormidden tot bijna helemaal op het einde, maar zorg wel zodat ze nog samenblijven aan het einde, zoals een paar benen.
  • Draai deze benen in een opgerolde knoop en plaats ze op een bakplaat bedekt met bakpapier. Herhaal dit proces met het andere deel van het deeg.
  • Bedek de broodjes met een vochtige handdoek en laat ze opnieuw rijzen, tot ze opnieuw verdubbeld zijn in grootte. Dit zal ongeveer 1 uur duren. Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder de handdoek en borstel heel voorzichtig de broodjes in met het opgeklopte ei en water. Bak nadien gedurende 10 – 15 minuten, totdat ze er goud uit zien.
  • Hak in de multimolen (of stamper) de kardemom zaden samen met de suiker fijn. Om het glazuur voor te bereiden, mengt u alvast de honing en kokend water samen in een kleine kom.
  • Verwijder de broodjes uit de oven en borstel het honingbeslag erover. Versier nadien nog met de kardemom suiker.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept

Plaats reactie

Plaats jouw reactie