Brood

6-8 personen


120 min


  • 1kg bloem
  • 50g gist
  • 100g boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 300g rozijnen (helft wit en helft bruin)
  • 0.5L vocht: helft melk en de helft bruisend water
  • 2 eieren
  • 10g zout
 

Rozijnenbrood Toegevoegd door: Stockmans W.

 

Bereidingswijze

  1. Verhit het bruisend water en melk in de kom tot 50 ºC en los het gist daarin op.
  2. Bevestig de deeghaak en het spatdeksel op de keukenmachine.
  3. Doe de bloem, rozijnen, suiker en zout in de kom  Zet de snelheid op stand 1 en kneed het mengsel 2 minuten.
  4. Doe de warme melk en het bruisend water met de gist bij het deeg en laat deze 15 min. draaien. Verwijder dan de deeghaak en laat rijzen.
  5. Je kunt nu kiezen uit twee mogelijkheden. - De eerste mogelijkheid is de kom van de machine te halen, deze af te dekken met een theedoek om een ½ uur te laten rijzen op een warme, tochtvrije plek of tot het in omvang is verdubbeld. - Een tweede mogelijkheid is de temperatuur in te stellen op 25 ºC en de roersnelheid op stand 3 te zetten zonder menghaak en zo het deeg in de machine te laten rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Dit laatste duurt ongeveer 30 minuten. Om het vervolgens te kneden zet je de temperatuur uit, bevestig de deeghaak en zet de roersnelheid op stand 1. Kneed vervolgens 2 minuuten lang met de snelheid op stand 1.
  6. Keer de kom boven een bloem bestoven werkblad om en kneed het deeg. Vorm het deeg vervolgens tot brood. Leg deze in de broodvorm, bedek deze met een theedoek en laat het deeg weer een ½ uur rijzen op een warme tochtvrije plek.
  7. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  8. Als het brood in volume is verdubbeld zet je het in de oven en zet je er een kommetje water bij (ongeveer 2 el) op de ovenbodem om wat stoom te creëren. Doe de ovendeur vervolgens snel dicht. Zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 180 ºC en laat het nog 15 tot 20 minuten bakken. Tip: Om te controleren of de broden gaar zijn kun je ze omdraaien en er zachtjes met je vingers op tikken. Als de broden hol klinken, zijn ze gaar.
  9. Laat de broden 10 minuten in de vorm afkoelen, keer deze dan om boven een rooster en laat de broden verder afkoelen.

Eet smakelijk!

Dhr. Stockmans, bedankt voor het delen van dit leuke recept! 

43211 5 Waardering(en)
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Remko van Kenwood 

Dit antwoord kreeg ik van onze bakker:
“De eieren en de suiker worden van in het begin bij het deeg gedaan , samen met de melk of water , de boter voegen we toe halfweg de kneding .”

Martine 

Wat doe je met de boter en de eieren?
Rozijnen er pas in doen nadat je alles gemengd hebt anders zijn ze stuk gekneed.

Plaats reactie

Plaats jouw reactie