Brood

2 personen


25 min


Recept voor 2 broden

  • 350 ml water
  • 550 g T55 bloem, plus nog wat extra
  • 1 theelepel zout
  • 300 g starter (zie recept hieronder)


Recept voor de desem

  • 250 g T55 bloem
  • 250 g donker roggemeel
 

Zuurdesem brood Toegevoegd door: KENWOOD

 
 

 

Zuurdesem brood

  • Om het zuurdesembrood te maken:  voeg water, 500 g bloem en zout toe aan de mengkom.
  • Voeg  300 g van het voordeeg toe, bevestig de deeghaak en kneed op snelheid 1 voor ongeveer 10 à 15 minuten tot je een sterk, zacht en elastisch deeg hebt. Verwijder de mengkom en bedek met een vochtige handdoek. Laat rijzen voor 3 tot 4 uur.
  • Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel in twee.  Klop de lucht uit het deeg en vorm twee broden. Vet lichtjes twee kommen in en plaats het deeg in de kommen. Bedek en laat drie uur rusten.
  • Verwarm de oven voor op 250°C. Leg bakpapier op de bakplaat.
  • Verwijder het deeg uit de kommen en plaats op de bakplaat. Besprenkel met bloem en graveer een kruis bovenaan elk brood.
  • Laat water koken. Voeg wat water toe in een bakplaat en plaats onderaan in de oven. Dit maakt stoom zodat het brood een mooie korst krijgt.
  • Bak de broden in de oven voor 35 minuten of tot wanneer de onderkant hol klinkt wanneer je er op tikt.
  • Laat ongeveer 1 uur afkoelen op een rekje.

Recept voor de desem

  • Mix 100 ml warm water samen met 50 g van elke bloem. Bedek met een natte handdoek en laat rusten voor 48 uur in een warm hoekje van de keuken.
  • Na 48 uur zouden er op het voordeeg al kleine bubbeltjes moeten ontstaan. Ook zou het deeg een bierachtige geur moeten krijgen. Indien dit nog niet het geval is, bedek dan opnieuw en laat 24 uur rusten in een warme hoek.
  • Verwijder de helft van het voordeeg en mix onder de andere helft opnieuw 100 ml water en 50 g van elk bloem (donker roggemeel en strong white flour). Bedek opnieuw met een natte handdoek en laat opnieuw fermenteren voor 24 uur. De starter zou elke dag meer belletjes moeten krijgen en zuriger beginnen te ruiken.
  • Herhaal dit proces nog twee dagen. Hierna zou het deeg klaar moeten zijn om brood van te maken.
  • Je kan de starter onbeperkt houden; wel moet er dan elke dag bloem en water aan toegevoegd worden. Of je kan het bewaren in de koelkast en dan moet er elke week bloem en water aan toegevoegd worden.
  • TIP: als je in de stad woont, zal je water hoogstwaarschijnlijk chloor bevatten. Dit kan de groei van natuurlijke gist belemmeren. Maak gebruik van water dat eerst gekookt werd en nadien afgekoeld is voor het beste resultaat.
Dit recept is nog niet beoordeeld.
Beoordeel dit recept

1 Ster
2 Sterren
3 Sterren
4 Sterren
5 Sterren

Reageer

Er zijn nog geen reacties op dit recept

Plaats reactie

Plaats jouw reactie